Planera din köksbudget

I den här delen av Köksguiden skall vi försöka hjälpa dig att få en ekonomisk översikt över ditt köksprojekt. Du kommer att få en bättre helhetsbild av de totala kostnaderna och du kommer också att få råd och tips om hur du gör för att hålla din fastställda budget.

Att få en exakt slutsumma på ett helt köksprojekt är nog näst intill omöjligt. I alla fall om du vill kunna vara med och påverka beslut under resans gång. Se bara till dig själv och hur du agerar vid ett enkelt klädinköp. Du vet att det är ett par jeans du skall ha och du har en ungefärlig bild av vad du tycker är rimligt att betala för jeansen. När du väl står i butiken och får hjälp av expediten så kanske det visar sig att den absolut senaste höstmodellen, som just kommit upp på hyllorna, kostar några hundralappar mer men känns ändå väl värd sina pengar. I ett sådant läge är man oftast ganska snabb på att omvärdera sina behov och önskningar och du kommer kanske hem med ett par byxor som kostat dig lite mer än du tänk dig från början. Det är precis likadant med köksprojektet. När man väl får se och känna på alla snygga varianter av inredningar är det lätt att man tillåter sig att dras till de något dyrare och påkostade varianterna. Vårt råd är att alltid ha ett acceptabelt spann i din köksbudget där det faktiskt kan vara tillåtet att falla för en och annan frestelse. Ett nytt kök är en investering för en lång tidsperiod och det skulle vara riktigt jobbigt att behöva gräma sig över att man inte gjorde det ena eller andra tillvalet som man så lätt ångrar, efteråt.

För att få en ordentlig koll på hur mycket ekonomiska medel som faktiskt kommer att gå åt, gäller det att du får korrekta och fullständiga prisuppgifter på samtliga arbeten som skall utföras i det nya köket. Tar du hjälp av kökstillverkarens bygghjälps service kan du även få många goda råd redan när ni gör inspektion i ditt gamla, befintliga kök. Väljer du detta alternativ har kökstillverkaren ofta mycket bra kontakter med duktiga elektriker osv. Du kan då få ett totalt pris på samtliga köksarbeten som skall utföras och det blir köksleverantörens sak att skaffa fram rätt typ av hantverkare till samtliga uppgifter i ditt nya köksprojekt. Ett smidigt och mer lättvindigt sätt där du tecknar avtal med kökstillverkaren som i sin tur tar på sig ansvaret för samtliga delar i projektet.

Väljer du att själv vara med och styra över vilka du vill anlita? Se då till att elektriker, snickare och eventuella andra hantverkare som du kommer att behöva anlita ger dig fullständiga specifikationer och prisuppgifter på de olika arbetena som de kommer att utföra åt dig. Kan du få ett fast pris på arbetskostnaden så är det också en bra sak som gör att det är lättare att beräkna den korrekta, totala slutsumman.

Läs noga igenom kontrakt innan du skriver på dem. Det får inte råda några oklarheter mellan dig och din hantverkare, vad det gäller samtliga delarna i kontraktet. Att ha påpekanden och invändningar i efterhand brukar bara vara sådant som försenar och fördröjer det påbörjade kökets färdigställande.

Gör upp en ömsesidigt överenskommen betalningsplan. Be om flera, mindre avbetalningar under projektets gång om du känner att det är det bästa för dig. Betala inte de sista pengarna förrän alla arbeten, som du och din hantverkare kommit överens om, är slutförda. Vanligt är att de sista 10-20 procenten betalas först efter den slutliga besiktningen. På så vis försäkrar du dig om att arbetet är utfört korrekt och enligt kontrakt och då skall också hantverkaren ha sin sista del av betalningen. Har du ingen superbra bankkontakt kan du testa Bank Norwegian.

 

Redaktionen tipsar

ANNONS från Härjedalskök När ni började drömma om nytt kök, vilka vad drömmarna? - Vi har alltid velat ha ett hus med ett öppet och...
Den första euforiska känslan har nu lagt sig och man väntar otåligt på att komma vidare mot det färdiga köket. Kaklet är i alla fall på...
Efter några timmar på höstens inredningsmässa inser man att det inte bara är en specifik trend som råder... Den första bilden vi visar...

Annonser