Att ha en vattenburen uppvärmning i villan är en förutsättning för att du skall kunna ha vattenburen golvvärme. Vilken energikälla du sedan värmer med, så som pelletseldning, värmepump, vedeldning eller kanske en blandning av olika värmekällor tillsammans med en ackumulatortank spelar ingen roll. Det viktiga är att ditt uppvärmningssystem är vattenburet. Idag blir det allt vanligare att hushåll med direktverkande el konverterar till vattenburen uppvärmning, ofta då i kombination med bergvärme.
Detta kräver ju ett stort ingrepp i husets totala elförsörjning för att kunna utnyttja vattenburen golvvärme i bostaden. Alla rör i hela huset måste dras om och bara det är ett digert jobb men, i takt med att elpriserna ständigt ökar, ser många det som en långsiktig investering och en engångskostnad som betalar sig. När du väl har ditt vattenburna uppvärmningssystem i huset är det bara att installera värmegolv i vart och ett utav rummen. Inga element på väggarna utan bara en liten, smäcker dosa på väggen, där du justerar värmeeffekten. Den speciella värme som ett värmegolv avger är både nyttig och smart för oss människor.
Värmen kommer underifrån, från golvet, och stiger uppåt. I takt med att värmen stiger så svalnar den sakta och detta innebär att det är varmast nere vid fötterna och blir svalare ju längre upp man kommer, vilket är idealiskt för kroppen och hur den fungerar vid olika temperaturer. Dessutom är dagens vattenburna golvvärmesystem är otroligt energisnåla och det finns gott om pengar att spara. Vill du läsa mera om vattenburet golvvärmesystem så hittar du en bra sammanfattning på Köksportalens utställning över golvvärme. Där hittar du annonsörernas hemsidor och kan enkelt läsa mera fakta från en specifik tillverkare.
Det finns inga lagkrav på att installationen av vattenburen golvvärme ska installeras av behörig hantverkare. Dock ställer de flesta försäkringsbolag krav på att installationen ska vara fackmannamässigt utförd om försäkringen ska gälla. Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller din försäkring, du kan också jämföra hemförsäkring om du vill veta vad de olika bolagen har för villkor och priser.