Inköpet av nya vitvaror till ditt kök är en stor kostnad i budgeten. Det blir en investering som du ska vara nöjd med i många år framöver. Vilka val man gör beror på flera olika faktorer. Hur ofta lagar man mat? Hur mycket mat ska lagas samtidigt? Och vilken typ av mat lagas mest? Alla dessa frågor och funderingar ska du låta ligga till grund för dina val.
Att välja spis: Fundera på hur stor kapacitet du behöver. Lagas det mycket, större middagar kan en spis med dubbla ugnar vara en bra lösning. Har man småbarn bör man också vara noga med att reglage och luckor går att låsa. Även yttemperaturen på spisen är viktig för att inte små barnfingrar, och stora också för den delen, ska bränna sig. Var noggrann när du mäter vilket mått du ska ha på din spis. Bredden är viktigast då det idag ofta finns justerbar höjdinställning för att passa olika bänkhöjder. Se också efter vilken spänning spisen är gjord för. 230 V eller 400 V. Du kan få informationen från typbeteckningen baktill på din gamla spis. Idag finns också flera typer av självrengörande spisar som kan vara ett smidigt alternativ för folk farten.
Att välja mikrovågsugn: Försök tänka igenom hur ni skall använda eran mikro. Ska den uteslutande vara till för att tina frysta rätter och värma färdiga portioner från kylskåpet? Eller kanske utnyttjas i matlagningen på ett mer komplett sätt? Fundera också på var mikron ska placeras. Ska den stå fritt på en bänk eller kanske byggas in i ett skåp? Var extra noga med ventilationen om du skall bygga in din mikro. Om den ska sitta inbyggd, på en lite högre höjd bör du välja en sidohängd lucka hellre än en som öppnas framåt. Detta för att underlätta i och urlastning även för den som är lite kort i rocken.
Att välja fläkt: Ditt val av fläkt styrs mycket av hur stort köket är. Fläkten måste ha kapacitet att ventilera rummets volym minst nio till tolv gånger på en timma. Väljer du en för svag fläkt får du inte ut ditt stekos tillräckligt effektivt och en för stark fläkt kan ge undertryck i köket om du inte är noga med tilluften. Alltså, köp en fläkt som är avsedd för ditt köks storlek! Även ljudnivån på fläkten är viktig. Har ni en öppen planlösning så är det viktigare än någonsin. Allt för att det inte ska störa ut i ex. vardagsrummet.Var också noga med att kontrollera om fläkten kan anslutas till en frånluftskanal eller drivas med recirkulation och kolfilter. Dra alltid så raka rör och ventilationsslangar som möjligt. Dra alltid den rakaste, möjliga vägen ut och dra aldrig några 90 graders böjar på dina rör.
Att välja kyl & frys: Var noga med måtten när du skall köpa kyl & frys. Bredden är som standard 60 cm. men höjden kan variera mycket. Om du ska ha kyl & frysskåp intill varandra måste skåpen vara avpassade för detta. Du skall också ta reda på hur mycket energi ditt kyl & frysskåp drar. Läs energiklassningen som alla skåp har idag. Köp inte större frys än du verkligen behöver. Det drar bara onödigt mycket energi. Väljer du ett kombinerat kyl & frysskåp, så tänk på att det ska finnas två separata termostater. Då kan du stänga av frysen även när kylen är igång. En invändig fläkt i kylen gör att kylan sprids jämnare och maten du ställer in kyls ner snabbare.
Att välja diskmaskin: Är man få i hushållet blir en mindre, bänkdiskmaskin betydligt mer energisnål än en fullstor maskin. Har ni en öppen planlösning så är ljudnivån väldigt viktig. En tystgående maskin som inte stör, vilken tid på dygnet den än körs, är det ultimata. Även diskmaskiner energiklassas, där A är högsta betyg. Titta även inuti diskmaskinen för att försäkra dig om att alla storlekar på koppar och fat har en bra plats. Vissa korgar har så glest mellan trådarna i diskkorgen att ex. lite mindre fat kan ramla emellan.
Att välja kreditkort: Det finns flera sätt att finansiera inköp av vitvaror, om du använder kreditkort se till att välja rätt kreditkort som ger dig en allriskförsäkring på dina vitvaror.