Matgrupper för köket

Med dagens öppna planlösningar får matgruppen allt mer fokus.

Tidigare kallade vi det för köksbord och det var just precis vad det var. Ett bord som stod i ändan på köket, där vi till vardags alltid åt alla våra måltider, oavsett om det handlade om frukost, lunch eller middag. I den typen av kök hade vi våra skåp och lådor nära till hands och det vara enkelt att duka och göra iordning bordet inför middagen. Ibland kunde man t.o.m. låta grytorna stå kvar på spisen och låta var och en ta till sig det man ville ha på sin tallrik.

Matgrupp i svart ek från Deskform 

Riktigt så enkelt är det inte längre och ju fler öppna planlösningar som skapas, dess då fler alternativa lösningar på fungerande matplatser behöver vi. I samband med den här förändringen har avlastningsytor i anslutning till matborden, blivit allt mer aktuella. Vi behöver både extra utdragsskivor och skåp för förvaring som kan underlätta vid både dukning och måltider. Att kunna ha en snygg matgrupp, med matchande skänk eller högskåp, som snyggt smälter samman med den övriga vardagsrumsinredningen är något som de flesta strävar efter.

Rymlig matgrupp med många möjligheter från HansK 

Ett stort, rymligt matbord med gott om plats runt om bordet blir till den centrala punkten i rummet och i bakgrunden ser man att både skåpet och den höga bargruppen är i precis samma serie med likadana dynor och träslag i möblerna. Vackert, enhetligt och funktionellt på en och samma gång. En sådan här lösning funkar lika bra som matbord en vanlig tisdag som till en festmåltid med goda vänner. Det gäller bara att man anpassar dekorationer och annan utsmyckning av bordet till de olika tillfällena.

Matgrupp från Rowiko

Har man en mer lantlig stil på villan och på köksinredningen så skall självklart matgruppen följa samma stil. Här har skåp, skänk och matbord samma läckert laserade utseende och tillsammans med de vita väggarna och de övriga inredningsdetaljerna kring matplatsen blir det till en smakfullt lantlig stil rakt igenom. Man blir onekligen lite nyfiken på om köksinredningen också har samma läckra stil!?

Läcker matgrupp från Norrgavel 

Oavsett om ni är många i familjen eller inte så är ett rejält matbord alltid bra att ha. Både ur avlastnings synpunkt men också för att kunna ha plats när ni har gäster och blir lite fler. Med dagens öppna planlösningar kan man oftast få plats med en större matgrupp utan att det för den sakens skull känns trångt. Dessutom blir ju matgrupper som placeras i anslutning till vardagsrummet gärna en naturlig samlingsplats, inte bara för måltider utan också för annan samvaro, så som en härlig fikastund, läxor, familje samtal och barnen som sitter och ritar eller varför inte flera saker på en gång.

Att umgås med familjen och att känna att man är nära varandra även om man sysselsätter sig med olika saker är en del av glädjen med att leva i en familj och en stor och välfungerande matgrupp kan enkelt bli hjärtat i en sådan förening.

 

Redaktionen tipsar

Många leverantörer tillverkar nya kök i gammaldags stil för alla oss nostalgiker. En gammaldags köksstil andas mycket nostalgi. Den ger en...
Efter ett ganska lång väntan är nu äntligen alla luckorna på plats, till och med det beryktade vinstället. Den totala bilden över hur det...
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...

Annonser

Utvalda varumärken

Sticker ut från mängden och känns både modern och traditionell.
BetongDesign skapar unika och skräddarsydda bord i betong
Naturlig skönhet och genomtänkt design som förhöjer hemmets känsla.
Matbord i samma material som er bänkskiva från Desk-Form.