Ett vanligt kök - del 2

 

Till sist landade luckor, utdragslådor med dämpande stängning, vitrinskåp och vinhylla på ett, för oss, överkomligt pris och vi slog till. Det var nu resten av frågetecknen i köket skulle rätas ut. Byter vi bänkskiva nu eller efteråt? Hur gör vi med den förfärliga fläkten? Det var ju trots allt tack vare fläkten som vi nu äntligen stod här, redo att göra slag i saken. Fläkten skulle äntligen få sin välförtjänta vila och bli utbytt mot en ny, pigg sak som var redo att tjäna oss under en lång tid framöver. Det är nu den stora skillnaden mellan en total köksrenovering och ett luckbyte står fullt klart.

Företaget som tillverkar luckorna håller vad de lovar, visst, jag har ingenting att klaga på vad det gäller det. Men min gamla spis , min fula diskbänk och den redan nämnda fläkten var ju andra saker som jag också behövde hjälp med. Det kunde lucktillverkaren tyvärr inte erbjuda. Vi stod alltså inför ytterligare en utmaning, igen. Vi behövde snabbt få fram en hantverkare som kunde hjälpa oss med allt det där övriga. Utan en ny spis, diskmaskin och fläkt, för att inte tala om kakel och diskbänk kommer inte de nya luckorna att komma till sin rätt heller.

Bostadsventilation i Väst AB 

Ja, det var bara att ta saken i egna händer och börja söka efter hantverkare som var duktiga på allt det här som vi absolut inte skulle klara av att göra själva. Med respekt för fläktens höga ålder och dess dåliga skick var det naturligt att börja med det projektet. Här kom nästa chock i vårt köksprojekt. Huset hade ett mycket gammalt och uråldrigt ventilationssystem och det var svårt, för att inte säga omöjligt, att få fram reservdelar och utbyteskomponenter. Ventilationsföretaget gjorde hembesök och i offerten de lämnade rekommenderade de, vänligt men bestämt, ett komplett ventilationsbyte. Hela luftaggregatet behövde bytas, alla rör skulle rengöras och självklart, skulle vi äntligen få vår efterlängtade, nya fläkt .

Det var kanske inte ett besked som vi hade önskat oss, mitt i ett köksbyte men vi gjorde vårt bästa för att motivera oss att dessa extra pengar måste ses som en långsiktig investering och ett lyft för hela husets inomhusmiljö . Med garantier om att det nya aggregatet skulle hålla minst lika länge som det gamla gjort, bjöd vi in företaget att dra igång ventilationsbytet. Nu sitter vi här, mitt i en byggarbetsplats, och väntar fortfarande på vårt nya kök. Den nya fläkten är på plats och sällan har man skådat den här sortens hantverkare som faktiskt sanerar sin arbetsplats från minsta lilla skräp innan de går hem för dagen. All eloge för det!!

Självklart är det så att man måste ta saker i tur och ordning men just nu kan jag inte göra något annat än att tråna och längta efter det stundande luckbytet. Så fort ventilationskillen är klar skall vi ringa till snickaren och ge klartecken till att starta upp och jag hoppas att det skall bli en dag, värd att minnas med glädje.

Delbetala köksrenoveringen med ett kreditkort, på Hittakreditkortet.se hittar du de bästa kreditkorten.

Redaktionen tipsar

Några tips och fakta om köksfläktar innan du bestämmer dig. Vid första anblicken är det en rent visuell upplevelse. Du ser en viss...
  Visst är det härligt när regnet piskar mot rutan och vinden viner utanför knuten? I alla fall så länge vi kan sitta på insidan och njuta...
   Den bänkskiva du väljer till ditt kök ska hålla lika länge som resten av köket. Här följer några bra tips som får bänken att leva länge...

Annonser

Utvalda varumärken

Nya CM5 kaffemaskiner från Miele. Nya färger, ny design.
Bygg upp ditt kök runt Stala Kitchen worktops och diskhoar.
Thermex Wasteminator
Turkos tekanna i gjutjärn med svart handtag och en anpassad tesil.