Hur man skapar ett praktiskt kök med övre skåp

För att ett kök ska vara funktionellt och praktiskt måste vi tänka på hur vi ska använda det. Ett funktionellt kök innebär att allt utrymme i köket används effektivt och att alla föremål är lättillgängliga. Framför allt är det oerhört viktigt att organisera lagringsutrymmet på ett logiskt sätt så att man kan känna sig nöjd.

Det är definitivt värt att ta hänsyn till överskåpen när du planerar ett nytt kök. De kan erbjuda gott om utrymme och är mycket bekväma att använda. De är bekväma eftersom innehållet i skåpen är i ögonhöjd eller högre. Därför behöver du inte böja eller sträcka dig långt ner till skåpen. Trenden idag är att formen på överskåpen går horisontellt och konsumenterna föredrar gångjärnsdörrar. Traditionella gångjärnsdörrar används främst på skåp med en stark vertikal karaktär.

De övre skåpen är i första hand ett förvaringsutrymme, men de kan också vara ett snyggt dekorativt element. Allt beror på materialet, inredningen och den övergripande sammansättningen. Ofta skiljer de sig från resten av köket med en annan, slående färgskala eller är gjorda av ett annat material. Detta syns sedan på möblerna i vardagsrummet eller på tillbehören. Genom att välja glasdörrar skapar du ett luftigare intryck och gör kompositionen visuellt lättare. Något som kan göra ännu större skillnad är att installera en glaserad skåpbotten med integrerad belysning eller genom att placera belysning i toppen av skåpet.

Mätningar är viktiga

Bashöjderna för under- och överskåp är enhetligt baserade på en kroppshöjd på 164 cm. För att föremålen i överskåpen ska vara tillgängliga bör skåp och hyllor inte vara högre än 190 cm från marken. Avståndet mellan bänkskivan och överskåpen bör vara mellan 50 och 70 cm. Detta mått baseras på hur skåpet öppnas. För konventionell öppning ska skåpen placeras 50-60 cm över bänkskivan, för gångjärnsskåp ökar avståndet till 60-70 cm.

 Genom att hålla standardvärdet 60 cm mellan den övre och nedre delen kan du vara säker på att ditt huvud inte kommer att konfronteras dagligen med den övre möbeln. Visionen om mer förvaringsutrymme lockar oss att dimensionera överskåpen upp till taket. Här måste du överväga om du ska använda pallar eller trappsteg. De övre delarna används främst för säsongsartiklar som man inte behöver varje dag.

Det är mycket lättare för äldre personer eller personer med begränsad rörlighet att sträcka sig framåt än uppåt. Standarddjupet på överskåp är mellan 15 och 30 cm för att hålla föremålen lätt synliga och tillgängliga. Det är dock bäst att ha överskåp med ett djup på 35 cm. Detta beror på att pizzatallrikar och större salladsskålar får plats i dem vilket också gör det mer praktiskt om man inte har mycket utrymme på andra ställen.  

Med eller utan handtag?

Trenden idag är handtagslösa kökslösningar. Ju färre handtag, desto bättre. Detta gäller särskilt moderna, minimalistiska kök. För rustika möbler (av massivt trä eller fanerade) är handtaget en viktig del av möbelns karaktär. I det här fallet används dekorativa handtag, förgyllda eller av koppar. Dekorativa handtag eller handtag av porslin med målade mönster är inget undantag. Det är också vanligt med vävningar, dekorativt glas, förgyllda stavar, flätor och andra dekorationer.

I moderna kök används vanligtvis långa, tunna horisontella handtag. Ur praktisk synvinkel är det dessutom mest praktiskt att öppna skåp med ett handtag, och konsumenterna är ofta oroliga för att en handtagslös konstruktion kan göra det lättare att smutsa ner dörren. I enkla kök är det dock inte önskvärt att ha handtag på varje dörr. Det gör så att det övergripande utseendet av köket blir lättare att ta in rent visuellt. Genom att utelämna handtagen på överskåpen blir det därför också lättare att montera samt ger köket en mer elegant karaktär.

Handtagslösa överskåp

En obestridlig fördel med handtagslösa överskåp är att det är lätt att rengöra ytorna. Inget hindrar den smidiga rörelsen med rengöringstrasan. Ur säkerhetssynpunkt är det också en idealisk lösning - du undviker att fastna i handtagets kanter eller farliga kollisioner med ögat eller huvudet. Det går definitivt att öppna det övre skåpet bekvämt utan att använda konventionella handtag så om detta är något man föredrar så kan man uppnå både det och en snygg design samtidigt. 

 

Redaktionen tipsar

Stiltje och väntan har präglat den sista månaden. För er som med förväntansfullt intresse har längtat efter nästa del i berättelsen...
  Står du i startgroparna och ska byta ut kök och göra om det till det där Drömköket du alltid velat ha? Ett vackert, fräscht och modernt...
IXINA KÖK ETABLERAR SIG I SVERIGE MED START I MALMÖ På handelsområdet Svågertorp i Malmö har kökskedjan Ixina under vintern slagit upp...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi har ett av marknadens bredaste och mest flexibla sortiment oavsett vilket hem du än har.
Låt dig inspireras av våra köksserier och hitta din stil.
Det personliga köket - Varje kök tillverkas bara för dig!
- Lägenhet, villa, funkis, herrgård eller sekelskifteshus; vi skräddarsyr ditt kök