Bänkskiva av natursten

Att välja bänkskiva av natursten kan vara klurigare än man tror.

Bänkskivan är dessutom ett av de viktigaste och kanske de dyraste inköpet till ditt kök. Med tanke på att en bänkskiva kommer användas dagligen är det  inte den delen av köket man skall försöka snåla in på  om budgeten blir tajt. Det finns en hel del i natursten att välja bland. Några lite tåligare än andra. Här ska vi  försöka hjälpa dig att  hitta en bänkskiva i natursten som passar ditt behov och din smak.

Marmor

Den vackra marmorstenen har blivit allt mer populär i all inredning, inte minst i kök och badrum.
Det man bör veta om marmor innan man väljer denna vackra sten till bänkskiva i köket är att det är en känslig sten för syror. Det blir lätt fula fläckar av tex: Sura rengöringsmedel, fruktjuicer, vin eller kolsyra men även vanligt vatten om det blir liggandes en längre stund.
Marmor kräver lite mer omsorg än de andra stensorterna. En ny marmorskiva bör alltid behandlas innan man använder den. Det finns särskilda medel/oljor för detta, men man kan även använda sig av tex: symaskinsolja. Stryk ett tunt lager över hela skivan och låt oljan suga in över natten. Torka av ev. rester på  morgonen.
Upprepa gärna detta ett par gånger/ år för att få marmorskivan så fläcktålig som möjligt.

marmorskiva-kok-granit-specialisten Bild från Granitspecialisten
Granit

Granit är ett perfekt val för bänkskivor i köket. Granit är hård, slitstark och mycket vacker att se på. Det är dessutom vattentätt, har hög motståndskraft mot fläckar och är nästintill omöjligt att repa. Granit finns i ett stort urval färger och mönster. Detta gör det enkelt att hittar en bänkskiva som passar din smak i din köksinredning. Granit tål höga temperaturer och är inte känslig för sura medel/syror.
Även en polerad granit bänkskiva håller sin finish mycket bra.

Köksbänk i natursten Granit

Kalksten

Kalksten är liksom marmor känslig för syror som kan etsa och ge märken i stenen.
Är man medveten om och accepterar riskerna för fläckbildning, kan även kalksten vara bra material för köksbänkar. För övrig inredning i miljöer utan kemiska risker, som t.ex fönsterbänkar är kalksten ett utmärkt material.

bänkskiva natursten kalksten-naturstenskompaniet

Kompositsten

Kompositsten är i och för sig inte en helt naturlig stenart. Men ett väldigt tåligt alternativ att välja som arbetsbänk i köket! Komposit består till 95 % av mald sten! Resterande 5% är limrester och färgämnen för att öka hållbarheten och få den färg man önskar. Kompositstenen suger inte åt sig någon vätska och därav inte heller några fläckar, vilket även bidrar till en mer hygien arbetsyta.
Man kan få kompositsten som liknar naturmaterial såsom marmor och kalksten. Man kan till och med få utseenden som inte går med naturliga material, såsom helt vita ytor. Underhållet av stenen är näst  intill obefintlig. Där av ett bra val i köket. 

bänkskiva komposit-silestone Bild Silestone

Redaktionen tipsar

Alla behöver en men ingen lägger direkt märket till den. Faktiskt ganska slätstruken och intetsägande för att inte säga direkt tråkig!?...
 Det är väl ingen högtid som bär på så mycket tradition som just julen. Att skapa stämning och rätt känsla inför julen är nog viktigt för...
För den som inte är händig ett enda dugg startar nu ett detektivarbete utan motstycke. I väntan på kökssnickaren blev det dags att börja...

Annonser