Skapa din egen julstämning

Bilden kommer från Åhléns

Med bara en vecka kvar till jul är det lätt att julstressen kommer krypande

Några av oss är otroligt organiserade, duktiga på att planera och känner sällan eller aldrig någon julstress. Dessa personer myser bara omkring nu och beskådar alla oss andra som inte lyckats lika väl med allt julstök. Granen skall köpas, för att inte tala om ”pyntas” med alla familjens olika viljor. Det kan bli en rejäl utmaning i sig. Julmat skall inhandlas och rätter skall tillagas. De sista julklapparna skall hittas och kanske, kanske finns det en litet uns av hopp att vi blir klara i så pass tid att vi kan sätta oss ner på uppesittarkvällen och njuta av allt som blivit gjort i tid. Hur vi nu skall klara att hålla oss vakna på en uppesittarkväll!? Man borde ju få gå och lägga sig tidigt för att ha någon sportslig chans att vakna utvilad på julaftons morgon.

Bilderna kommer från Hemtex och Åhléns

Jag tror att de flesta känner igen sig i den senare personbeskrivningen och vare sig vi vill eller inte så är julen förknippad med en väldigt lång ”att göra” lista. Att i denna situation börja fundera på att renovera eller ens planera för ett nytt kök känns bara dumdristigt och köksleverantörerna bör nog ha sin allra mest stillsamma period på året just nu. Men det finns väldigt mycket att göra i köket ändå, även om själva köket egentligen är både gammalt och slitet. Med skönt julpynt kan man maskera det mesta och istället för att titta på skavda luckhörn och sprickan i köksparketten lockar vi blicken till ett helt annat fokus.

Bilderna kommer från Åhléns

Med skönt klassiskt julpynt skapar du en julstämning från förr. Precis så som vi minns julen från vår egen barndom och som vi vill fortsätta att ha den nu och i framtiden. För många är julen och dess traditioner något känsligt, något man inte ruckar på hur som helst och då känns det skönt att även julpyntet har ett klassiskt utseende. Den röda färgen är självklar för många i juletid och att ha röda julgardiner, röda juldukar och röda julservetter är inget man vill rucka på. Ett julkök pyntat i rött ger också ett varmt och inbjudande utseende och det blir plötsligt väldigt lätt att tänka bort alla kökets vanliga skavanker och slitna detaljer. När det är jul vill man mötas och umgås i köket vilket inte lämnar någon plats för att tänka på nya skåpsluckor eller nytt köksgolv. Julen är en fridens tid och att stänga av planer och funderingar på köksrenovering ibland är helt nödvändigt.

Bilderna kommer från Hemtex och Åhléns

Som motvikt till det klassiska julröda dekorationerna kommer det alltmer som visar på den direkta motsatsen. Naturnära inslag, naturvitt som den stora basfärgen och direkta och naturinspirerade detaljer som renfällar, tallkvistar och kottar. Till de bleka vinterfärgerna ser man ofta ett tillägg av koppar, mässing, silver och guld. Skinande metaller till de naturnära dekorationerna skapar en fin balans av härligt ren jul.

Bilderna kommer från Blomsterlandet

Sedan har vi de handgjorda dekoreringarna som vi skapar själva. Att arrangera en hylla eller en vägg med flera olika julblommor, mossor, träd och lavar i matchande krukor ger ett levande och välkomnande utseende i hemmet. Med en charmig islykta på trappan får du en vackert julig entré redan på utsidan. För att göra de fina islyktorna behöver du:

1.    En skål av önskad form, som du fyller med vatten. Fyrkantiga, höga, ovala – alla former går lika bra.

2.    Dekorera islyktan genom att stoppa i de dekorationer du själv vill ha, ner i vattnet. Det kan exempelvis vara små granriskvistar, röda bär eller lingonris.

3.    Placera ytterligare en skål, av mindre storlek inuti den vattenfyllda skålen. Ta hjälp av en tyngd för att hålla nere den lilla skålen i vattnet.

4.    Låt formen stå i frysen under ett dygn så att isen blir helt genomfrusen. I vissa delar av Sverige räcker det att ställa formen ute för att få den att frysa.

5.    Låt sedan islyktan tina en stund inomhus så att den stora formen släpper. Lossa den inre skålen genom att hälla varmt vatten i den.

6.    Nu är det bara en fin plats utomhus, kanske på en bädd av mossa eller direkt i snödrivan, sedan kan du stoppa i ett värmeljus och tända din fina islykta.

Klicka på filmen för att se den på Blomsterlandets hemsida

Julkransar är en annan vacker dekoration som man kan göra själv om man är lite händig. Här kan du se en film, från Blomsterlandet, hur man bär sig åt för att lyckas med sitt kransbindande.

En riktigt vilsam och skön jul önskar vi på Köksportalen <3

 

Redaktionen tipsar

Hur skall ditt drömkök se ut? När vårsolen börjar värma och vintern släpper taget börjar många fundera på att göra om hemma. Det finns...
Efter ett ganska lång väntan är nu äntligen alla luckorna på plats, till och med det beryktade vinstället. Den totala bilden över hur det...
Passa på att njuta utav sommaren och värmen och låt inte matlagningen sätta käppar i hjulen. Något som har blivit otroligt populärt och...

Annonser

Utvalda varumärken

Nya CM5 kaffemaskiner från Miele. Nya färger, ny design.
Bygg upp ditt kök runt Stala Kitchen worktops och diskhoar.
Turkos tekanna i gjutjärn med svart handtag och en anpassad tesil.
Thermex Wasteminator