6 tips när du skall köpa en köksfläkt

När du ska välja köksfläkt ska du tänka efter riktigt noga. Du ska fundera på design, bredd, ljudnivå, kapacitet, energiförbrukning, vad fläkten ska kunna och var den ska placeras.

En köksfläkt som är rätt monterad skapar ett undertryck i köket, så att ånga, fukt och matos inte sprider sig till resten av bostaden. På det sättet hjälper köksfläkten till att förbättra luften i hela bostaden. Till gagn och glädje för både huset och alla de som bor där. Fläkten suger den fettmättade luften genom filtret. När luften träffar det kalla stålet kyls den ner och fettpartiklarna fastnar i filtret. Ju större köksfläkten är i förhållande till spisen, dess bättre evakuering av luften får du. Om du så skall välja väggmonterad eller frihängande, intern eller extern motor, evakuering eller kolfilter med recirkulation, så handlar det i grund och botten om dina personliga val och önskemål i kombination med byggnadens rent fysiska möjligheter och begränsningar.

Om man bor i ett flerfamiljshus och är osäker på vilken typ av köksfläkt man får använda är det bra att höra med fastighetsskötare eller annan person med kunskap om husets ventilationssystem.

Inbyggd motor: Motorn är inbyggd i köksfläkten och kan monteras i alla fastigheter som har en separat imkanal (kökskanal) från köket. Kolfilter för recirkulering finns oftast som tillbehör om man inte har möjlighet att koppla fläkten till en kanal.

Extern motor: Motorn placeras på vind, tak eller yttervägg och kan användas i alla som har en separat imkanal (kökskanal) från köket. Utsugningskapaciteten är som regel högre än vid motsvarande köksfläkt med inbyggd motor. Ljudnivån är betydligt lägre, eftersom ljudkällan är flyttad från köket.

Centralventilation lägenhet: Gemensamt ventilationssystem i flerfamiljshus kräver att man har en köksfläkt utan motor och enbart ett enbart ett spjäll som öppnas vid matlagning. Här är det viktigt att undersöka vad som är tillåtet i den specifika fastigheten.

Centralventilation villa:  En extern fläktmotor betjänar köket och husets övriga våtutrymmen (badrum, tvättstuga), någonting som är vanligt i hus från 70- och 80-talet. I dessa fall väljer man en köksfläkt utan motor som har spjäll och styrning till den befintliga fläktmotorn inbyggt.

Kolfilter: Kolfilter för recirkulering används till köksfläktar med inbyggd motor i de fall man inte vill eller kan koppla fläkten på en kanal. Kolfiltret tar bort lukten, men inte fukten. Filtret skall rengöras regelbundet men kan som regel inte diskas utan bör bytas ut ca två gånger om året.

Som alternativ finns idag också mycket effektiva plasmafilter. När luften passerar genom ett plasmafilter påverkas luftpartiklarna av en elektronisk laddning så att de lättare fångas upp av plasmafiltrets kolfilter del. Det betyder att luften som returneras till köket är renad från matos till 96,5 %. Det gör plasmafiltret dubbelt så effektivt som ett vanligt kolfilter.

Vid kanalinstallation är det viktigt att undvika Undvik 90 ° böjar så långt det är möjligt. En böj på 90 ° ger lika stor förlust i sugkraft som en meter slang/rör. Korta alltid slangar och rör så att installationen blir så kort som möjligt. Ju längre installation, desto större tryckförlust = lägre sugkraft. Använd alltid största möjliga rördiameter. Om din köksfläkt/motor har en anslutning på Ø160, ska röret du använder vara på minst Ø160 osv. Om du bara använder en storlek mindre kan effekten minska med upp till 66 %. 

Köksfläktar monteras vanligtvis 500 - 700 mm ovanför spisen och minst 650 mm över en gasspis. Tänk på att alltid ta hänsyn till myndighetskrav och specifikationer för spis och köksfläkt.

En köksfläkt som körs på högsta hastighet använder en och en halv gånger så mycket ström som om den körs på lägsta hastigheten. Att köra på högsta hastigheten är faktiskt bara nödvändigt när man kokar eller steker mat som ångar eller osar mycket. Slå på fläkten 5 minuter innan du börjar med själva matlagningen så hinner det etableras ett effektivt undertryck. När maten är färdig sänker man hastigheten på fläkten och låter den gå ytterligare 10 - 15 minuter för att rensa luften helt.

Det kan vara frestande att öppna köksfönstret, men gör inte det! Det förstör luftcirkulationen omkring köksfläkten och hindrar fläkten från att skapa det undertryck, som skall suga fukten, lukten och matoset ut från köket innan det sprider sig till resten av bostaden. Det skall dock finnas tilluft, t.ex. genom ventiler eller en dörr på glänt. Eldar du samtidigt i en öppen spis som kräver luft, bör du låta ett fönster vara öppet i detta rum.

Nu är det enkelt att skapa extra komfort i köket med den intelligenta styrenheten Top Link®, som trådlöst kopplar samman spishällen eller ugnen med köksfläkten. THERMEX Top Link® fungerar ihop med alla elektriska spishällar – traditionella och induktion – samt alla ugnar oavsett fabrikat. Top Link® kommunicerar med radiovågor och kan därför placeras under alla sorters bänkskivor, även granit och betong.

THERMEX Trigger Modul är konstruerad för att trigga på belastningar mellan 2 W och 20 W och kan därför användas till alla THERMEX köksfläktar med inbyggd motor och LED-belysning. THERMEX Trigger Modul kopplas in mellan strömförsörjningen och köksfläkten. Den potentialfria kontakten i THERMEX Trigger Modul kan både fungera som ”normally open” eller ”normally closed”, och ger därmed möjlighet till att öka tilluften från ventilationsaggregatet när köksfläkten startas. På det sättet kan luft i bostaden balanseras även när köksfläkten används.

Redaktionen tipsar

Stiltje och väntan har präglat den sista månaden. För er som med förväntansfullt intresse har längtat efter nästa del i berättelsen...
  Det är minst sagt en djungel av olika diskmaskiner på marknaden idag.   Det finns i princip en diskmaskin för varje typ av behov, det kan...
  Till sist landade luckor, utdragslådor med dämpande stängning, vitrinskåp och vinhylla på ett, för oss, överkomligt pris och vi slog till...

Annonser

Utvalda varumärken

Sveriges största sortiment av spiskåpor. Thermex tillverkar även special efter önskemål.
Spiskåpor för varje smakriktning och miljö, till det gammaldags eller moderna köket.
Gutmann erbjuder köksfläktar av högsta kvalité och funktion.
Snygga köksfläktar från Ilve