Ett vanligt kök - del 6

Stiltje och väntan har präglat den sista månaden. För er som med förväntansfullt intresse har längtat efter nästa del i berättelsen kommer den nu äntligen.

När vi väl hade bestämt oss för bänkskivan med stort B blev det en stilla och lång väntan. Skivorna skulle tillverkas, efter angivna mått och det skulle monteras en underlimmad diskbänk. När vi väl fick samtalet som berättade att det var dags för leverans trodde vi knappt att det var sant.

 - Tänk om vi mätt fel och vem står för det och hur kommer det att bli...

Det finns hantverkare som är proffs på sådana här jobb

Allt det där som vi haft en månad på oss att förbereda skulle nu göras på en kväll. En ambitiös man med höga tankar om sig själv drog igång med stämjärn och hammare. Nu skulle det gamla kaklet rivas ut, för utan det jobbet skulle det bli omöjligt att få ut den gamla diskbänken. Han spenderade en halv arbetsdag på att kämpa sig igenom en rad med kakelplattor. Några skärsår och en ganska stor frustration var det han fick med sig.

Visst står det i alla manualer att om du bara tänker på att använda skyddsglasögon så är det ganska enkelt att ta bort gammalt kakel själv. - Det är väl inte med skyddsglasögonen man tar bort gamla kakelplattor! Antingen så har kakel som suttit uppe i 27 år satt sig fast otroligt bra eller så är våra och kakeltillverkarnas mått på vad som är ganska enkelt, väldigt olika. När sedan gipset följde med kaklet loss, så var måttet rågat. Den dagen slutade med ett samtal till en hantverkare.

KaBo räddar upp situationen med snabb assistans 

Det är tur att det finns hantverkare som kan rycka ut med kort varsel. Nästa förmiddag kom snickaren med cirkelsåg och nya gipsskivor. Vad vi inte tänkt på var att, för att få bort diskbänken, måste vattnet stängas av. Det blev ytterligare ett samtal, denna gång till en rörläggare. Med hjärtat i halsgropen blev vi tvungna att bevittna hur rörläggaren stänger av vattnet och pluggar igen rören, samtidigt som snickaren river ut diskbänken och sätter upp nya gipsskivor.

En flink rörläggare i arbete 

Allt detta utspelar sig samtidigt som bänkskivemontörens bil sakta rullar nerför gatan. Med is i magen och mycket tur gick allt fantastiskt bra och jag kan inte låta bli att fundera på om det kan ha berott på att samtliga hantverkare var unga, flexibla killar som hjälpte varandra på ett smidigt sätt.

Panelstugans montör får anpassa sig efter situationen

Inget gnäll om spräckta tidsscheman eller missade matraster, bara glada ansikten och ett teamwork utan dess like. I slutändan är det ju jag som betalar deras timpeng så det är klart att de är glada.

Jamocha granit som den ser ut i verkligheten.

Nästa vecka kommer snickaren tillbaka och skall kakla åt oss. Då kommer ni också att få se den utlovade bilden på bänkskivan som går ner mot golvet. Det känns som om det här köksprojektet går mot sitt slut och jag tror att det kommer att kännas tomt när allt är färdigt.

 

Redaktionen tipsar

 Det är väl ingen högtid som bär på så mycket tradition som just julen. Att skapa stämning och rätt känsla inför julen är nog viktigt för...
Att välja köksfläkt har blivit mycket roligare och det finns massor med snygga modeller...
Stiltje och väntan har präglat den sista månaden. För er som med förväntansfullt intresse har längtat efter nästa del i berättelsen...

Annonser

Utvalda varumärken

Välkommen till en värld av bänkskivor! Skräddarsydda bänkskivor är vår specialitet.
Hemmets bästa i rostfritt, vackert och fungerande. Kolla in våra diskbänkar nu!
FM Mattsson 9000E med EcoSafe - för en bättre miljö och minskade kostnader.
Natursten passar i vilket rum som helst. Vi är en rikstäckande kedja med 12 aktörer.