Mönster i köket under hösten

Efter några timmar på höstens inredningsmässa inser man att det inte bara är en specifik trend som råder...

Den första bilden vi visar känns kanske igen och visar de svartvita mönstren som många använt sig utav en tid redan. Att blanda svart och vitt, i ett avskalat vitt kök är både klassiskt och stilfullt och behåller den strama känslan. Här har man blandat olika svartvita mönster och dessutom förstärkt känslan genom att uteslutande använda svart och vitt porslin. Mönstren består av ränder i olika tjocklekar på allt från brickor och underlägg till dukar och kuddar. Trots att mönstren i sig skiljer sig åt markant flyter det ihop till en härlig enhet. Den här bilden visar några av Rotors produkter den här hösten och bl.a. syns deras nya svarta soppterrin som nästan liknar en kungakrona. Alla deras produkter är svensk tillverkade och av en hög och jämn kvalité.

Träinspiration på Formex mässan

En annan stor trend som är på stark frammarsch är den som hämtar sin inspiration från naturen. Kuddar med utseende som en stock i genomskärning, ljusstakar svarvade av ett stycke vackert trä eller en sittpuff med ett överdrag som liknar en staplad vedhög. Denna bild är tagen på Formexmässan i augusti och är ett av flera uppskyltningar som mässan gör för att exemplifiera säsongens olika trender.

Svanefors träiga monter på mässan

Ett annat exempel på att träinspirerad inredning är stor denna säsong var Svanefors monter, där gardiner och kuddar uteslutande hade mönster hämtade från naturen.

Egen bild från mässan

De klassiska dalahästarna har också fått ett nytt utseende, eller rättare sagt, fått flera nya utseenden. I olika färger och på olika produkter för köket kan man enkelt dekorera hela sitt kök i sann svensk dalahäst-anda. Här är det Sagaform som visar upp sitt sortiment för den här säsongen.

Ännu fler dalahästar på Formex

Vill man vara lite mer diskret men ändå ha den svenska dalahäst känslan så fanns det även gott om varianter med diskreta siluettmönster. Allt från glas och kaffemuggar till underlägg och serveringsskålar med samma fina mönster.

Ännu mer djurmotiv på Formex mässan

Djurmotiv är generellt en stor trend just nu och det gäller inredningen i hela huset. För köket specifikt syntes rådjur, kronhjortar och älgar bland mönstren. Här visar en tillverkare upp sina grytlappar och kuddar i en brunvit mix som skulle kunna ge en väldigt vacker touch av höst och matlagning i ett rustikt träkök. Man kan nästan känna doften av grytkoket på spisen och med lite fantasi ser man också hela köket framför sig i all sin höstlika skrud.

Mumins grundare Tove Jansson fyller 100 år 2014

Det sista mönstret vi skall visa är ett riktigt nostalgimönster. Mumintrollet, vars grundare Tove Jansson, skulle fyllde 100 år 2014 och det har skapats en hel jubileumsserie med alla gamla välkända figurer. Kopplat till denna serie ingår också ett välgörenhetsprojekt där en viss summa av försäljningspriset går till välgörenhet. Kanske associerar man mumintrollet mer till barnen och deras porslin men faktiskt hade det även tagits fram en mattallrik i grått samt en serie vinglas och dricksglas som kändes riktigt vuxet.

Detta var ett axplock av höstens mönstertrender och nu är det bara att bege sig ut i inredningsaffärerna och botanisera. Bestäm dig för vilket tema du gillar bäst och håll sedan den tråden rakt igenom hela köket och dess inredningsdetaljer.

Lycka till med att höstdekorera ditt kök!

 

Redaktionen tipsar

  Undvik kostsamma vattenskador - Skaffa en vattenfelsbrytare! En vattenläcka hemma är lika oväntad som ovälkommen. Efterföljden blir dryg...
 Det är väl ingen högtid som bär på så mycket tradition som just julen. Att skapa stämning och rätt känsla inför julen är nog viktigt för...
För den som inte är händig ett enda dugg startar nu ett detektivarbete utan motstycke. I väntan på kökssnickaren blev det dags att börja...

Annonser

Utvalda varumärken

Nya CM5 kaffemaskiner från Miele. Nya färger, ny design.
Bygg upp ditt kök runt Stala Kitchen worktops och diskhoar.
Turkos tekanna i gjutjärn med svart handtag och en anpassad tesil.
Thermex Wasteminator