Närproducerat är viktigt i Funäsfjällen!

När Eriksgården förnyade sin hotellrestaurang tog man hjälp av  en duktig, lokal producent i Funäsdalen. Ett lyckat samarbete mellan grannar...

Magnus Ruhedorfer köpte Eriksgårdens Fjällhotell för 18 år sedan då var det ett fräscht och välbehållet, men något omodernt fjällhotell han tog över. Med enklare rum, mycket furu och en hel del heltäckningsmattor. Sedan dess har mycket hänt.
small_9803

- För den nya tidens gäster är frukosten, utbudet och att det ser tilltalande ut. Det som man minns och som gör att man kommer tillbaka. Vi vill höja oss från år till år, menar Magnus Ruhedorfer på Eriksgården i Funäsdalen. När det var dags att göra om hotellrestaurangen, där frukosten serveras, var det naturligt att välja lokal hjälp. I nästa by, Ljusnedal, bara ett par kilometer bort ligger HärjedalsKöks fabrik och kontor.
- Det var roligt att de frågade. Vi trivs jättebra på Eriksgårdens Fjällhotell, det är välkänt för alla hos oss på HärjedalsKök. Ett genuint hotell med en matsal där man verkligen gillar att vara, där har man suttit under många år, förklarar HärjedalsKöks marknadschef Mattias Forsman. Det är också här vi placerar våra kunder, leverantörer och säljare på besök, fortsätter Mattias.

Liksom alla andra köksrenoveringsprojekt inleddes samarbetet med ett hembesök, diskussioner om design och utförande. Efter offertförslag stod köket färdigt ett par veckor senare. De 27 måttbeställda mörka luckorna var klara, och på knappt en arbetsdag var luckorna monterade. Även om Härjedalskök gärna syns och samarbetar i grannskapet är det ett företag, en affärsidé, som vuxit ordentligt sedan starten 1995 till en av de ledande i Sverige, med säljkontor över hela landet.

- Vi producerar alla luckor här i Funäsdalen. Men försäljningen är så klart mycket större i resten av Sverige, mest runt Stockholm och Mälardalen. Men jag tror ganska säkert att vårt varunamn fungerar bra, inte minst för de som kommer från södra Sverige. Härjedalen förknippas med fjällen, med saker man gillar. Varje dag lastas flera lastpallar med köksluckor på lastbil till kunder runt om i landet.

- Visst vill vi växa! Förhoppningen är att fler ska förstå vilken bra lösning vi har. Att synas i uppskattade offentliga miljöer, som på Eriksgårdens Fjällhotell, är givetvis ett bra sätt, menar Mattias Forsman.

small9757

Luftigt och rustikt

I den luftiga hotellrestaurangen, med en rustik spis i sten och med en imponerande takkrona av renhorn högt upp i taket, vilar nu en lång köksbänk där frukostbuffén dukas upp varje morgon. 27 diskreta mörka köksluckor gömmer numer frukostporslinet. Det senaste projektet stod klart lagom till att hotellet öppnade för sommarsäsongen. Målet var att kunna ta emot fler frukostgäster och att samtidigt skapa bättre flöden under de hektiska frukosttimmarna.

- Visst samarbetar vi gärna här uppe. HärjedalsKök har sina konferenser hos oss bland annat, men det handlar främst om servicen, designen och att det levererades och sattes upp snabbt och proffsigt, säger Magnus Ruhedorfer om HärjedalsKöks arbete. Vi ville kunna ha fler gäster, utan att gästerna behöver köa under frukosten.

Härjedalskök är välkänt i bygden och med sina drygt 30 anställda i fabriken i Ljusnedal (Funäsdalen) är de en av de största arbetsgivarna i Härjedalen. Affärsidén att ta sig till kunden använda gamla stommar och sedan måttbygga köksluckor och montera på plats har varit med från starten 1995. Långt innan andra insett värdet i att bevara gammalt och inte kasta bort fungerande lösningar, införde Härjedalskök sin affärsidé där man så långt som möjligt bevarar gamla stommar och i stället hittar nya lösningar med exklusiva skåp och lådor.

- Tiden har liksom hunnit ikapp oss, säger Mattias Forsman och skrattar. Det handlar om design, ekonomi och värderingar. Varför kasta bort fungerande planlösningar och skåpstommar som faktiskt fungerar?

HärjedalsKök är inte ensamma om idén men till skillnad mot de flesta konkurrenter har man egen tillverkning, försäljnings- och monteringsorganisation i Sverige.

- Det är en bra idé som fungerar. Luckor och lådor slits och behöver bytas ut efter kanske åtta till tolv år, men inte alltid stommarna.

Eriksgården Fjällhotell har stängt under två perioder på året där hotellet renoveras eller byggs ut. Magnus har redan planer för framtida renoveringar och utbyggnader. När Mattias Forsman får höra om kommande projekt på Eriksgården föreslår han snabbt:

- Vi kommer gärna tillbaka om eller när de ska byta garderober eller toalettskåp. Inga problem.

Länk till Härjedalsköks hemsida

Spara

Spara

Redaktionen tipsar

  Inköpet av nya vitvaror till ditt kök är en stor kostnad i budgeten. Det blir en investering som du ska vara nöjd med i många år framöver...
  På Köksportalen får du allt samlat på ett ställe Vilken stil skall vi välja i vårt nya kök? Hur skall planlösningen vara i köket? Vill vi...
Många leverantörer tillverkar nya kök i gammaldags stil för alla oss nostalgiker. En gammaldags köksstil andas mycket nostalgi. Den ger en...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi har ett av marknadens bredaste och mest flexibla sortiment oavsett vilket hem du än har.
Låt dig inspireras av våra köksserier och hitta din stil.
Det personliga köket - Varje kök tillverkas bara för dig!
- Lägenhet, villa, funkis, herrgård eller sekelskifteshus; vi skräddarsyr ditt kök