Ångugn

Att laga mat i ångkokare är både nyttigt, praktiskt och fantastiskt enkelt

 

Genom att ångkoka dina maträtter bevarar du både smak och näringsämnen på ett perfekt sätt, och trots att man ofta har flera olika plåtar i ugnen samtidigt, är det ingen risk att smak överförs mellan de olika rätterna.

En ångugn eller en ångkokare som det också heter är en perfekt ugn för den som tillagar mycket fisk och grönsaker. En ångkokare är också mycket effektiv för att tina och värma upp olika rätter. I en ångkokare finns det en behållare som alltid skall vara påfylld med vatten och därifrån tar sedan ugnen det vatten som den behöver för att tillräcklig ångfunktion skall uppnås i ugnen.

I ångugnar kan man tillaga upp till tre rätter samtidigt, så som fisk, potatis och grönsaker. Ofta har ångugnarnas inbyggda signaler som säger till när det är dags att ställa in de olika livsmedlen då de ju kräver olika tillagningstider. Allt för att hela menyn skall bli färdig samtidigt och kunna avnjutas direkt.

En ångugn eller ångkokare är också väldigt bra att tillaga efterrätter i och när du köper en ångugn så följer det med flera recept för att du enkelt skall kunna komma igång med din matlagning.

Många väljer att kombinera ångugnar med någon annan typ av ugn och det är inte helt ovanligt att ett modernt kök av idag har både inbyggd varmluftsugn, som kan vara perfekt för att grilla kyckling eller baka pizza i tillsammans med en ångugn där man lagar alla sina kokbara rätter.

Här på Köksportalen finns en utställning om ugn – micro och där hittar du flera tillverkare som säljer ångugnar eller ångkokare som det också heter. Klicka dig in på deras hemsidor för att läsa om vad som är speciellt med just deras ångugnar. På samma ställe hittar du också information om var du kan hitta din närmaste återförsäljare.

 

Redaktionen tipsar

När Eriksgården förnyade sin hotellrestaurang tog man hjälp av  en duktig, lokal producent i Funäsdalen. Ett lyckat samarbete mellan...
 Det är väl ingen högtid som bär på så mycket tradition som just julen. Att skapa stämning och rätt känsla inför julen är nog viktigt för...
Här kommer en berättelse, i flera delar, från det verkliga livet mitt under ett efterlängtat köksbyte. Redan när vi flyttade in i vårt hus...

Annonser