Diska med glans

Utvecklingskurvan för dagens diskbänkar går stadigt uppåt.

Från att ha sett likadan ut i varje hem, rostfri, stålgrå och ganska sliten har den fått ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya material, färger och former. Inte för att den rostfria stålbänken är borta, nej inte alls men den har fått ett helt nytt utseende även den. Idag är den mer populär en någonsin och de flesta ultradesignade kök idag har faktiskt rostfria bänkar även utanför själva diskzonen. Den stora skillnaden på dagens rostfria diskbänkar är att de är tillverkade med en elegans och en sådan finess att de blir en vacker inredningsdetalj i köket, istället för en sliten, tråkig yta man helst inte vill visa. I många fall är dagens rostfria diskbänkar så förändrade och omarbetade att man inte kan låta bli att fundera på om det alls är samma sak vi pratar om.

Idag är det lika viktigt med en snygg diskbänk som harmonierar med resten av köket som det är en självklarhet att vi har ett stänkskydd över densamma som passar till helheten i köksstilen vi valt. Det är lika mycket en fråga om design och trend i diskbänken som det är funktion och praktiska lösningar. En diskho som förutom att diska i lika ofta kan användas till att låta matvaror rinna av, eller som en extra skärbräda. Finnesserna och de smarta detaljerna i diskbänkarna idag är både kreativa och multifunktionella.

En viktig detalj för att köket skall kännas unikt kan vara att diskbänken kan följa med den övriga köksinredningen. Har du exempelvis en spishäll och en inredning i detta utförande vill du kanske ha en diskbänk hela vägen fram, runt själva hällen, och vidare bort mot stenbänkskivan i hörnet.

Inte bara diskbänkarnas flexibilitet är viktig utan också utseendet på själva hoarna. Antingen hoarna i diskbänken eller separata diskhoar som man monterar direkt i en annan typ av bänkskiva. Inte bara materialen i hoarna utan också formerna har visat sig vara av stor betydelse för många som planerar nytt kök idag.

Välvda och runda diskhoar är något som tilltalar många och med dagens utbud på måttbeställda diskbänkar kan du nästan få tillverkat precis allt du önskar dig.

Måttbeställda diskbänkar från Furhoffs

Även placeringen på diskhon och diskbänken är idag mycket mer flexibel än vad den varit tidigare. Det finns flera tillverkare som säljer diskbänkar för hörnmontering. Detta, i sin tur, ger oss helt nya möjligheter att omfördela och planera ytorna i köket. Vi kan få undan den blöta diskytan till ett tidigare outnyttjat hörn och på så vis frigöra mer ”vanlig” bänkyta. Kanske kan man använda den nyfunna ytan till den där extra ”barstols-matplatsen” som man trodde var omöjlig att få plats med tidigare.

Design och praktiska lösningar är mycket viktiga detaljer för att diskbänken skall kännas perfekt. Välplanerade och snygga blir de till en del av våra nya moderna kök och någonting som vi trivs med. Här syns en diskho i borstad läcker rostfri design . Ett tåligt och snyggt material som lätt kombineras ihop med ex en bänkskiva i sten eller trä. Att formatet på diskhon dessutom fungerar utmärkt i ett hörn gör inte saken sämre.

Bra att veta innan man köper diskbänk      Källa: Blanco

När man skall köpa en ny diskbänk finns det några saker man bör tänka över innan man ser på de många möjligheterna.

Hur mycket plats finns det till rådighet i köket – dels bänkplatsen generellt dels skåpplats – och hur stort skåp vill man ha under diskbänken.

Vilken typ av bänkskiva skall diskbänken läggas i? Har man en bänkskiva av trä kan det vara praktiskt att ha en diskbänk med avställningsyta, så att man alltid har ett ställe där man kan arbeta med våta ting eller bara till att ställa disken utan att träskivan blir våt.

Inbyggning – ska diskbänken under- eller planlimmas eller på annat sätt byggas in i bänkskivan och kräver den valda metoden att en speciell diskbänk används – vem ska montera diskbänken?

Ska diskbänken ha en färg som matchar köket, eller ska den vara i rostfritt stål?

Hur många lådor skall diskbänken ha? En extra liten sköljlåda kan vara praktisk när man ska hälla ut vatten och den stora lådan är full med disk eller används till annat.

Se till att du får en diskbänk med hål till kranen på rätt ställe– det är lätt att det blir fel när man mäter och är du osäker, så ta en hantverkare till hjälp.

KOM IHÅG! Att 60% av den tid man uppehåller sig i köket är vid diskbänken. Det är därför värt att offra lite tid på hur man får den viktiga arbetsplatsen att fungera på bästa möjliga sätt.

Diskbänk i porslin är ett annat snyggt alternativ. Här i kombination med en bänkskiva i sten och en skärbräda i trä. För den som ändå, ibland, kan tycka att man saknar några funktioner kring sin diskbänk finns den massor av smarta, lösa tillbehör. Rostfria, värmetåliga underlägg för ex. servering, uppläggning och dylikt samt det supersmarta, portabla silikonunderlägget som kan placeras på både sten och träskivor och sedan bli underlägg för den varma grytan, direkt från spisen utan att du behöver vara rädd att skada bänkskivan.

Perfekta tillbehör som gör arbetsytan runt diskbänken komplett. De ger dig flera smarta avlastningsytor och skyddar bra den underliggande bänkskivan. Hitta idéer och inspiration till din nya diskbänk i vår utställning - diskbänkar här på Köksportalen. Här finns de flesta diskbänkstillverkare representerade och du kan i lugn och ro botanisera bland det stora urvalet av modeller och bänklösningar. Via länken fotogalleri kan du också titta på mängder av bilder på deras produkter.

 

Redaktionen tipsar

När du ska välja köksfläkt ska du tänka efter riktigt noga. Du ska fundera på design, bredd, ljudnivå, kapacitet, energiförbrukning, vad...
Ett unikt nytänkande med innovativa lösningar sänker miljöpåverkan med 50 procent. Puustelli är den första kökstillverkaren som satsar...
  Det är minst sagt en djungel av olika diskmaskiner på marknaden idag.   Det finns i princip en diskmaskin för varje typ av behov, det kan...

Annonser

Utvalda varumärken

Hemmets bästa i rostfritt, vackert och fungerande. Kolla in våra diskbänkar nu!
Intra är kända för sin högkvalitativa design och produkter i rostfritt stål, och har en lång tradition inom produktutveckling och design.
Hos Franke finner ni både traditionella samt det senaste inom diskbänkar och blandare.
Vi har tillverkat handgjorda, måttanpassade diskbänkar i snart 60 år.