Att välja kök

Köket är ofta en stor investering. Här ger vi dig några tips inför ditt köksköp.

Börja med att se på ditt hus/lägenhet, och fråga dig själv hur du vill att ditt kök skall fungera och vilken stil som passar. Skriv en önskelista på allt du kan komma på om ditt nya kök Vilken färg, vilka material, köksluckor, handtag, bänkar, kakel. Vilken spis/häll, ugn, mikro, köksfläkt/kökskåpa, diskmaskin, kyl, frys. Var matplatsen bör vara, glöm inte hunden. Köksö, spishäll eller diskbänk i hörn, barkök, andra önskningar. Vilken diskbänkstyp. Vilket köksgolv, vägg, färg/material. m.m.

köksplanering, välja kök

FAKTA OM HUSET OCH KÖKET

Ta foto av huset och foton på köket från alla håll. Mät upp hela köket noggrant i millimeter. Utgå gärna från en befintlig ritning. Mät in var avlopp till diskbänk och kanal för fläkten finns.

TIPS OM KÖKSPLANERING

De bästa tipsen får du av de professionella utbildade kökssäljarna hos din återförsäljare. Ring och boka tid hos en köksåterförsäljare för att kunna gå igenom dina önskningar och idéer. Ta med eventuella foton av köket. Måttsatt skiss/ritning Önskelista, checklista (blankett för utskrift) Matcha hela köket väl. Välj material och färger som du kan leva med länge och som du tycker om. Gör ett collage - en plansch med allt material på för att på så sätt se helheten.

NÅGRA PLANERINGSTIPS

Matplatsen Matplatsen skall vara minst 240 cm om bordet är 80 cm brett. Arbetsytor Arbetsytan mellan spishäll och diskho bör vara min. 80 cm, max. 140 cm. Diskmaskin Placera diskmaskinen så att den inte blockerar arbetsytan när luckan är öppen. Upphöjd diskmaskin är bekväm men inkräktar på arbetsytorna. Rekommenderad höjd är att lyfta en golvmaskin 35 cm över golv = ca 55 cm till nedre korgen. Max 110 cm till övre korgen. Tänk på att ha golv som tål det extra stänk som uppstår. Avställningsytor Det är bra med en avställningsyta vid kyl/frys och vid uppbyggd ugn. Vid sidan om spisen behövs minst 20 cm yta och minst 40 cm om kortändan är fri. En diskbänk med stora hoar är alltid bra. Men i små kök är det bättre med extra arbetsyta.

INREDNING

Alla djupa skåp bör ha utdragbar inredning. Bänkskåp och högskåp. Varning för höga speceriskåp med hel dörr på utdragbar inredning vilka är svårarbetade. Använd lådor, olika backar och korgar i dessa skåp. Utrusta för den källsortering du har behov för. Tips - runda kärl är lättare att rengöra än kantiga. PLANLÖSNING Spishäll i hörn är en trevlig lösning men kan bli trång om man är flera i köket. Ställ aldrig en Golvspis i hörn för det blir inte bra vid sockeln och vid bänken. Ett hörnskafferi löser många problem och får maximalt förvaringsutrymme. Köksö är en mycket trevlig lösning, särskilt när man är många som vill hjälpa till i köket. Det bör vara 110-120 cm mellan ön och övriga skåp. I nödfall kan man klara 100 cm men inte mindre för att få ett fungerande kök. Tänk på hur du kan dra fläktkanalen till kåpan om du vill ha spishäll i köksön. I öppna lösningar är det svårare att få bort matoset. Kontrollera också hur det går att få fram avlopp om du vill ha diskho i ön. En köksö på hjul utan spis och vatten fungerar mycket bra som extra arbetsyta och kan rullas undan om man vill duka långbord t.ex.

KÖKSÖ

En köksö kan kombineras ihop av bänkskåp och k-höga väggskåp. Montera en bänkskiva eller annan skiva under skåpen om köksön skall ha hjul eller synliga ben. Bänk och väggskåp behöver inte linjera eftersom det syns mest på ritning men uppfattas oftast inte i verkligheten. Avståndet mellan Spis - Disk - Kyl (den så kallade arbetstriangeln) skall inte vara för långt Vatten och avlopp kan ofta flyttas i sidled utan större ingrepp. Ventilation kan också flyttas men ju fler böjar desto större motstånd och därmed sämre utsug. Glöm inte planera in passbitar så att luckor och lådor kan öppnas utan att slå emot handtag på kylskåp och ugnar, gardinstänger, fönsterbänkar och dörrfoder. Tänk på ventilation för ugnar och kyl/frysskåp. Följ installationsbeskrivningarna.

Redaktionen tipsar

Fläktarnas förvandling i den nya tidens moderna köksliv Det ställs i dag höga krav på både god luftmiljö och vacker design. Vi tillbringar...
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
När Eriksgården förnyade sin hotellrestaurang tog man hjälp av  en duktig, lokal producent i Funäsdalen. Ett lyckat samarbete mellan...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi har ett av marknadens bredaste och mest flexibla sortiment oavsett vilket hem du än har.
Epoq köksutställningar finner du i Elgigantens butiker där du också kan välja vitvaror från ledande varumärken.
Det viktigaste materialet i våra kök är kunskap. Vedum ett personligt och tryggt val.
- Lägenhet, villa, funkis, herrgård eller sekelskifteshus; vi skräddarsyr ditt kök