Den bänkskiva du väljer till ditt kök ska hålla lika länge som resten av köket. Här följer några bra tips som får bänken att leva länge.
Naturmaterial som trä och sten är långlivade och blir nästan bara finare med åren. Bland bänkskivor i sten är granit den mest tåliga. Kalksten och marmor är porösare och därför känsligare för fläckar från citronsaft, vin och andra sura ämnen som används i köket. En regelbunden inoljning av både sten – och träskivor är ett måste för att bänkskivan skall behålla sin tålighet och lyster.
Väljer man en bänkskiva i laminat är ett bra tips att man kantar den med rostfritt stål för att slippa onödigt slitage. Trä – och rostfria bänkskivor bör kombineras med någon form av grytgaller, bredvid spisen, att ställa varma kastruller på. Rostfria bänkar kan bli buckliga och tråkiga av stark hetta.
En annan uppstickare bland bänkskivorna är de helt porfria och skarvlösa kompositmaterialen. Denna typ av skiva är i princip underhållsfri och kan fås i alla tänkbara färger och utseenden.
Läs gärna mer om vård och skötsel av bänkskivor hos de ledande bänkskivetillverkarna.