Tillbaka till dåtidens kök

Ett extremt matchat 70-tals kök som faktiskt vittnar om att det inte är så gammalmodigt som man kanske trott. Köksön var uppfunnen redan då och ugnen i anpassad arbetshöjd visar också att det funderades mycket på smarta kökslösningar.

Att vi sedan matchar upp hela köket efter färgen på sportbilen i garaget, känns kanske lite väl överarbetat.

Går man in och tittar på några detaljer så ser man att vi känner igen oss i mycket. Köksö med inbyggd spisdel och diskmöjlighet känns mycket modernt och rätt. De många bänkarna med bra avlastningsytor är också användbart och funktionellt. Till och med en liten serveringshylla i samma ”läckra” grön färg, där borta vid fönstret gör detta till ett komplett retro-kök som passar till både vardag och fest. Detta gröna, annorlunda kök går säkert inte att köpa längre och även om vi gillar dåtid så kanske vi vill ha ett lite modernare snitt på det hela. Det finns en del kökstillverkare som vågat satsa på den nya retro-stilen och i djungeln av allt nytt och modernt finns det en hel del ”guldkorn”.

Köket kommer från Kvänum och heter Banér Retro Teak

Ett nytillverkat kök från Kvänum som ändå har den där rätta ”gamla känslan”. Släta träluckor med klassiska handtag. Enhetligt och symetriskt med lådor där det brukade vara lådor och skåp där man kunde förvänta sig skåp. Inga obehagliga överraskningar och även bakbordet har sin givna plats i sidan på den stora köksön. Notera också den "gamla" klockan på väggen ovanför dörren.

Köket tillverkas av Puustelli

Ett färgglatt kök från Puustelli. Prydliga rader med skåp, matchande kakel och med en tidstypisk färgkulör från det glada 50-talet. Det som vittnar om att det ändå är ett kök i ny tappning är väl det moderna snittet på handtagen samt det frostade skåpet över spisen, som bryter av rejält. Det är kanske inte så konstigt att kök som inspireras av 50-talet gärna har en glad färg, med tanke på att den dystra krigstiden var över och att alla människor hade ett enormt, uppdämt behov av glädje, färg och frihet. För första gången började nu kök att massproduceras vilket snabbt ledde till att priserna blev lägre och det skapade också helt nya möjligheter att investera i ett nytt kök.

Köket kommer från Kvänum och heter Banér Retro Amazonblå

Duvblått och vitt med skjutdörrar i snedställda överskåp ger kanske associationer till mormor och morfars gamla kök, för några av oss. Kanske är vi, just på grund av det, redan mätta på den stilen men för de lite yngre köksköparna som inte haft glädjen att uppleva denna era verkar suget efter att återuppbygga just denna mycket stort. Det känns friskt och starkt av tillverkarna att våga satsa på det som varit och vi får verkligen hoppas att det visar sig att det var rätt satsat. 

För att få den absoluta retro känslan i ditt kök krävs lite mer än bara rätt inredning. De övriga tillbehören är väl så viktiga. En tidstypisk kakeldekor och köksmöbler i teak gör sitt till för att förhöja stämningen. 

Smycka ditt kök med en fondvägg, gärna med ett lite abstrakt mönster och några läckra ”loppis” fynd. Vad sägs om en härlig brödburk och en av de oemotståndliga Kobra telefonerna? En annan god tanke med den gamla stilen är ju den att, om vi kan tycka om det som har varit och ta det till oss på ett nytt sätt, så behöver vi inte skaffa oss så ofantligt mycket nytt. I det moderna konsumtionssamhället förbrukar vi varor i expressfart. Det slängs som aldrig förr och sopbergen bara växer. Om vi kunde få omtanken om naturen och miljön att gro sig riktigt stark hade vi säkert blivit mer medvetna om vårt ”sjuka” beteende. Att anamma det gamla som kanske redan använts av flera generationer känns som ett sunt nytänkande och en lysande framtidsförsäkring. Tyvärr blir väl de som tillverkar nya inredningsprylar inte lite glada på oss, då deras försäljningsidé är att vi skall vilja byta, mycket och ofta. Kanske kan vi som konsumenter rent av påverka tillverkarna att använda sig av mer återvunna material. Bara genom att fråga om miljövänliga alternativ sätter vi press och förväntningar på dom som har möjligheten att förändra.

Köket tillverkas av Puustelli

Ett ypperligt exempel på ett härligt retro-kök i nytt utförande. Även här är det Puustelli som är tillverkaren och inredningen i köket är mycket tidstypisk. De stora mönstret på tapeten, den härliga, gula servicen och den abstrakta vasen, spindeln eller är det kanske ett bananskal i fönstret? Det enda som avslöjar att det inte är 50-tal på riktigt är de moderna vitvarorna.

Trots att det inte är badrum vi pratar om nu, känns det ändå rätt att visa detta bildbevis på att då och nu kanske inte är så långt ifrån varandra ändå. Dubbla handfat, stora speglar och en liten uppbyggd avgränsning vid toaletten är alla ting som idag står med på vilken lista, över badrumstips, som helst. Den välvda duschen känns också hypermodern i sin utformning och skulle lika gärna kunna vara hämtad ur en artikel om framtiden. Däremot kan vi konstatera att vi har blivit både lite förnuftigare och bekvämare på resans gång. Heltäckningsmattornas tid i badrummen är förbi och dagens relax-stolar skulle nog vara bra mycket bekvämare än de där små svarta. – Hur kom dom upp igen? Var dom möjligen lite vigare förr?

 

 

 

Redaktionen tipsar

Med rätt temperatur på vinet och ständig tillgång på is blir stunderna i köket både enklare och godare. Visst kan det låta som att både...
  Står du i startgroparna och ska byta ut kök och göra om det till det där Drömköket du alltid velat ha? Ett vackert, fräscht och modernt...
  Det är de små detaljerna som gör den stora skillnaden. Inte nog med att utdragslådan och köksinredningen är i ett supersnyggt och...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi har ett av marknadens bredaste och mest flexibla sortiment oavsett vilket hem du än har.
Låt dig inspireras av våra köksserier och hitta din stil.
Det personliga köket - Varje kök tillverkas bara för dig!
- Lägenhet, villa, funkis, herrgård eller sekelskifteshus; vi skräddarsyr ditt kök