Köket är lite som hemmets hjärta där vi både lagar mat, äter och umgås. I Sverige finns det dessutom en fin tradition av att bjuda hem vänner på middag och inte sällan dukas det upp till festmåltid i köket. Det är därför inte konstigt att många tycker det är svårt att välja bänkskiva när de renoverar. Helst ska bänkskivan vara både praktisk och tålig, men också vacker. Ett material som har alla dessa egenskaper är kalksten.
Kalksten är en sedimentär natursten som bildats genom avlagringar av organiskt material och mineraler. Stenen ser olika ut beroende på var den utvinns men har vanligtvis en varm och naturlig nyansrik färgskala i grått, beige eller rosa. Väljer man en kalksten bänkskiva får man dessutom något unikt som naturen själv har skapat.
Den kalksten som bryts i Sverige är känd för sin höga densitet och slitstyrka och passar väldigt bra i både kök och badrum. Stenen åldras också vackert och är därför värd sin investering. Man kan även med fördel välja både stänkskydd, fönsterbräda och golv i kalksten. Den naturliga nyansen och strukturen skapar ett harmoniskt helhetsintryck som binder samman kökets olika delar.
Kalkstenens eleganta och naturliga utseende gör att den passar till både klassiska och mer moderna köksinredningar. Här är några av de främsta fördelarna med kalksten jämfört med andra naturstenar:
För att bevara kalkstenens skönhet krävs regelbundet underhåll. Använd en fuktig mikrofiberduk för den dagliga rengöringen och undvik starka eller slipande rengöringsmedel.
För att skydda ytan bör man impregnera den fyra gånger per år med en blandning av såpa och vatten. Det hjälper till att mätta stenen och minskar risken för fläckar. Men det är ändå viktigt att man torkar upp sura vätskor som citron, vin eller ättika om man skulle råka spilla.
Kalksten är poröst och kan repas om man använder knivar direkt på ytan. Därför rekommenderas det att alltid använda skärbräda. För att undvika värmeskador från varma kastruller och plåtar ska man helst också använda underlägg.
Det är viktigt med exakta mått och att man mäter noga. Måttband eller tumstock och en vinkelhake fungerar bra. Mät bänkskivan från det ena hörnet till nästa. För att undvika fel kan det vara bra att ta ut måtten för både längden och djupet på minst två olika ställen. Vanligt är att bänkskivan går ut lite och därför ska man addera 30 mm. Likaså om man planerar att klä bänkskåpen med en täcksida.
Ofta kan man välja mellan en finslipad eller borstad yta men i kök är det vanligast med finslipad eftersom det är lättare att hålla rent. Det går också att välja kantprofil. Rak, halvrund eller helrund kant är vanligt men en kalkstensskiva kan även ha en klassisk profil eller ha handhuggna kanter. Eftersom kalksten är ett naturligt material kan storleken på tillgängliga skivor variera. Därför kan det vara klokt att också rådfråga leverantören.