Den stora förvandlingen

Att äga ett hus från 30 – talet för med sig en del plikter. Man vill behålla den gamla känslan samtidigt som man vill ha ett funktionellt och modernt hus. Efter 15 år med 3 småkillars uppväxt var köket både trångt och slitet. Det tog 1 år av funderande och mycket vånda innan familjen till sist bestämde sig för att göra slag i saken.

 

–       Vi gillade stilen och känslan på Sundborns köksmodeller men vi ville absolut ha en lite modernare touch, berättar familjen.De gick till 3 olika leverantörer för att få förslag och offerter och fick på så vis höra vilka olika idéer var och en av leverantörerna hade kring deras köksbyte. –       Det kostar en slant att köpa ett färdigt förslag med prisoffert och tankar från en leverantör  men det var det absolut värt, fortsätter mamma i huset.

Med de olika förslagen och idéerna stod de nu fria att faktiskt välja det bästa från vart och ett och sakta började deras nya kök ta form – åtminstone på papperet. Familjen upplevde att det som avgjorde vilken leverantör, det till sist blev, faktiskt hängde väldigt mycket på bemötandet från leverantören. – Vi lägger ju massor med pengar på detta och vi vill verkligen känna att vi får en bra kontakt med den som skall utföra arbetet åt oss, förklarar de.

 

En av de stora förändringarna i det blivande nya köket var att ytan skulle mer än fördubblas. En vägg till ett intilliggande tv rum skulle bort och sittplatsen skulle separeras rejält, från själva köksdelen. Familjen bestämde sig till sist för ett Canadakök och det blev deras hantverkare som fick den höga äran att föra hela detta köksprojekt i hamn. Det blev många små speciallösningar och snickarna gjorde ett toppenjobb, berättar de vidare. –       Under en period av ombyggnaden var det säkert 2-3 hantverkare här samtidigt. Var och en pysslade med sitt, så som el-dragning, målning och snickerier och de samarbetade helt fantastiskt bra hela tiden, säger mamma i huset, som nog var den som allra mest fick representera familjen gentemot hantverkarna. –       Det dyker ju upp många frågor på vägen och nya beslut måste tas hela tiden.

Det var ett stort projekt och det var många veckor med snabbmat i mikron nere i källaren och en och annan ”hämtmats portion”. – Så här i efterhand inser man hur mycket man fick vrida och vända sig för att detta verkligen skulle få ta den tid som behövdes men vi tycker allihop, samtidigt, att det var värt varenda vecka som förlöpte, fortsätter familjen.

Det gamla köket blev köksdelen i det nya köket och tvrummet blev till matplats. De båda delarna i det nya köket separerades med hjälp av en stor och härlig bardisk. Samma inredning användes i båda delarna av köket, vilket ger en fantastiskt enhetlig och vacker känsla.

                             

Högskåp ända upp till taket och vid matdelen har samma skåpstyp fått vitrinluckor med belysning inne i skåpen. Utefter den långa väggen i matdelen fanns ett fönster som familjen gärna ville behålla. Problemet var att fönstret var i full storlek och höjden gjorde att det var omöjligt att ha en lång bänk i samma höjd utefter hela väggen. Lösningen blev en anpassad långbänk med en, lägre sittbänk, just framför fönstret.

Idag är familjen väldigt nöjd, just med den där bänken. – Vi fick behålla det stora fönstret och det härliga ljuset som det släpper in, samtidigt som vi fick några extra sittplatser som kommer väl till pass när hela släkten är samlad här i köket, berättar de. En musikanläggning och platt-tv sitter monterade på var sin vägg och alla sladdar är osynligt dragna inne i väggen. Inbyggda högtalare som snyggt smälter in i taket är en annan detalj som man lägger märket till.

 

Diskbänken är av svart granit och den utdragbara pipen i köksblandaren är en av familjens favoriter i det nya köket. Vinstället är platsbyggt och likaså lösningen med den förlängda dörren till frysskåpet. Bredvid skafferiet blev det en liten smal yta kvar som behövde användas till något smart. Det lilla ”miniskåpet” blev till ett litet städskåp med plats för strykbräda och diverse städattiraljer.

                                

Hela köket har ett och samma mörka golv som är i bredplankad valnöt och bänkskivorna är av ek. I hörnet mellan spisen och diskbänken sitter en liten smidig ”draglucka” och där bakom döljer sig en väldigt smart yta där man kan förvara både bröd, brödrost och annat som man vill ha nära till hands men ändå inte vill ha synligt framme på bänken.

 

Köket är verkligen fyllt av smarta detaljer och den inbyggda ugnen och mikron är två andra saker som snickarna fick hjälpa till att bygga in på ett lite ”ovanligt” ställe. -         De tyckte inte att vi skulle ha ugnen så långt ifrån en avställningsyta och så här i efterhand förstår jag vad de menar, berättar mamman vidare.-         Vi är ändå supernöjda med lösningen på ugnen, även om vi fick strida lite för den, säger hon med glimten i ögat.

                            

Familjen har fått ett mycket vackert kök som passar utsökt till stilen på det 30 – tals hus de bor i. Gott om plats, rymd och charm i ett och samma paket.

 

För er som blir nyfikna på köket så kan vi slutligen berätta att det är Canadakökets modell Kapten som ligger till grunden för det vackra ni ser. Luckan är av massiv ask och mittespegeln i dörrarna och skåpen är fanerade. Alltsammans har färgen dimgrå. Här kan du enkelt besöka Canadakökets hemsida: www.canadakoket.se

 

  

Redaktionen tipsar

  Förnya ditt kök med en köksrenovering.  Nu är våren äntligen här och solen har börjat värma upp oss igen. Knopparna har börjat slå ut, de...
  Att vi behöver olika typer av belysning för olika funktioner i köket är säkert välkänt vid det här laget men att vi kan lysa upp köket...
För bara ett tiotal år sedan fanns fortfarande idén om ett enfärgat kök, fast förankrad. Det skulle vara enhetligt och neutralt, helst med...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi låter alla som registrerar sina produkter online inom två veckor från köp prova dem hemma i 100 dagar.
Sveriges största sortiment av spiskåpor. Thermex tillverkar även special efter önskemål.
Välkommen till Tarkett! Inspiration och tips från Sveriges ledande golvtillverkare.
Sedan mer än fyrtio år designar, tillverkar och säljer Markslöjd belysning för hemmet