Dilemman med diskmaskiner

 

Det är minst sagt en djungel av olika diskmaskiner på marknaden idag.  

Det finns i princip en diskmaskin för varje typ av behov, det kan vara för en liten familj, för en rejäl storfamilj, för den som ofta kör halvfulla maskiner eller för den som vill kunna variera hyllorna och korgarna i det oändliga. Ibland kan det till och med vara så att det finns flera, tillsynes likvärdiga diskmaskiner i samma prisklass att välja bland.

Bilden är hämtad från UPOs hemsida 

I UPO´s diskmaskiner har man valt att tillverka alla de vitala delarna helt och hållet i stål. Det gäller så väl behållare som yttre botten och spolrör. Stålkonstruktionen gör att maskinens livslängd blir väldigt god och riskerna som ibland kan finnas med att ha några av dessa delar i plats undviks. Maskinerna är också utrustade med ett särskilt läckagesäkerhetssystem som skall eliminera riskerna för läckage och tråkiga vattenskador som följd. Maskinen har också ett unikt silrengöringssystem som ser till att maskinen alltid diskar med rent vatten. UPO´s effektiva snabbprogram diskar rent på bara 40 minuter.

Bilden är hämtad från ASKOs hemsida 

ASKO berättar att alla deras maskiner är s.k. Eco maskiner, d.v.s. att de är både energisnåla, tidsbesparande och miljövänliga och just miljön och tankar runt den är något som tilltalar de flesta av oss medvetna konsumenter idag. ASKO´s diskmaskiner kan anslutas antingen till varmt eller kallt vatten och genom att ansluta maskinen till varmvattnet kan du spara upp till 50 % av maskinens förbrukning av el. ASKO har också 2 modeller av extra rymliga diskmaskiner som de kallar för XL och XXL. Dessa har en högre lasthöjd och flera flexibla mellankorgar, beroende på vilken modell du väljer. Den större av modellerna har en invändig lasthöjd på hela 58 cm och en maxlast på 17 kuvert med disk.

Bilden är hämtad från Mieles hemsida 

Slutligen vill vi också passa på att lämna lite fakta om Mieles diskmaskiner och vad som kännetecknar deras modeller. Diskmaskiner från Miele är enormt flexibla och du kan anpassa dina korgar efter varje disks unika sammanställning. De har nedfällbara tallrikshållare som går att vika ner när du vill få plats med stora grytor, skålar och kastruller. Diskmaskinerna har också justerbara glashållare som går att flytta uppåt i diskkorgen de gånger du har vinglas i maskinen med extra höga fötter. Det finns faktiskt också möjlighet att ha dubbla rader med höga vinglas om det skulle finnas behov för det. Likaså är den utdragbara besticklådan anpassningsbar i alla ledder. Har du exempelvis en väldigt hög vas eller liknande i ena hörnet av din mellersta diskkorg kan du skjuta ihop din besticklåda på bredden för att den inte skall stöta till och välta den höga vasen. Det finns också möjlighet att anpassa djupet och höjden på din besticklåda så att den inte sticker ända ut i framkanten eller ger en lite högre höjd om du har stora skrymmande köksredskap i din besticklåda.

En annan väldigt snygg sak med Mieles diskmaskiner är att de är utrustade med små LED lampor som lyser upp hela innerutrymmet i maskinen. Detta är ju i huvudsak en designsak men ack så effektfullt och lättarbetet när du får ett bra arbetsljus i din maskin.Ytterligare en smart funktion som Mieles diskmaskiner har är att de öppnas automatiskt då diskprogrammet är färdigt. På så vis får svårtorkad disk chans att torka riktigt ordentligt och även plastmuggar och förvaringsboxar som ofta har svårt att bli helt torra i en diskmaskin kommer att bli det. 

Här har du fått ett axplock av finesser och utrustning som några av leverantörerna av diskmaskiner har i sina produkter. Naturligtvis finns det fler varumärken och säkert känner du dig minst lika villrådig nu som innan du läste artikeln men att ändå ha ett hum om vad man kan tänka sig att kräva av en diskmaskin är ju alltid bra att ha.

I denna artikel har vi inte behandlat ämnet ljudnivå, vilket förstås är ganska så viktigt, kanske speciellt i dagens många gånger så öppna planlösningar med kök och rum i ett. En annan viktig aspekt är också priset och vad du får för dina pengar och det är bara du själv som kan avgöra om ett högre pris är motiverat för de extra finesserna eller inte.

 

 

 

Redaktionen tipsar

  Till sist landade luckor, utdragslådor med dämpande stängning, vitrinskåp och vinhylla på ett, för oss, överkomligt pris och vi slog till...
Utvecklingskurvan för dagens diskbänkar går stadigt uppåt. Från att ha sett likadan ut i varje hem, rostfri, stålgrå och ganska sliten har...
När Eriksgården förnyade sin hotellrestaurang tog man hjälp av  en duktig, lokal producent i Funäsdalen. Ett lyckat samarbete mellan...

Annonser

Utvalda varumärken

Upptäck våra nya diskmaskiner med smarta lösningar och plats för extra mycket disk.
Diskmaskiner från Miele. Rent på 58 minuter och AutoOpen-torkning. Nya G 000
AEG:s diskmaskin med ComfortLift® är den första diskmaskinen i världen som lyfter upp den nedersta korgen till en bekvämare höjd.
Bosch diskmaskiner med Zeolith® är redo att göra jobbet åt dig, med perfekta torkresultat tack, vare ett starkt men skonsamt, 3D-luftflöde.