Höstens trender för våra hem

En inredningsmässa är en inspirerande och glad tillställning

Tre stora mässhallar möter dig redan i entrén – ett myller av trendsugna inköpare, butiksägare och press blandar sig med utställare, märkesägare och "trendsetters" inom olika områden. Att i detta myller representera Portalen.se är en prövning i sig. Att kunna hålla sinnena öppna för både trädgård, badrum, kök och sovrum på en gång, kräver en särskild talang. En förmåga att sålla ut vad som är intressant och att lära sig att stänga av sin egen personliga läggning och bara plocka russinen ur kakan. En heldag på Formex inredningsmässa är en spännande och arbetsam upplevelse och för att ge er en känsla av mässans enorma bredd och utbud skall vi nu försöka oss på en liten summering.

Höstens trender Soft Nordic

Den stora trenden och namnet på hela mässan denna höst var "Soft Nordic". Bleka pasteller med ett lite skuggat och suddigt utseende. Det är svala toner som blandas ihop med svart och vitt men grått är också en jätte stor färg den här hösten. Det är runda former och runda hörn som gäller i det Nordiska uttrycket. Man ser nya kombinationer som orange mixat med rosa och mycket tyger med struktur. Det är avskalat och rent i den Soft Nordiska trenden med mycket inspiration från 50- och 60-talet. I sovrummet pratas det mycket om att blanda olika material så som silke, siden, bomull och linne på ex. lakan, täcken och kuddar.

Höstens trender Wild Wood

Nästa tema på Formex höstmässa var "Wild Wood". Med rent trä, lyktor, bruna toner på väggar och inredning som mixas ton-i-ton visar trenden att influenserna hämtats direkt från den Skandinaviska skogen. Träljusstakar, tryckta djurmönster på kuddar och gardiner samt brickor är några andra exempel på detaljer som är jättestora denna höst. Ofta ser man att porslinet är tvåfärgat med olika in- och utsida eller ex. koppar som är ”doppade” i en avvikande färg.

Höstens trender Raw Junction

Den tredje grenen i höstens trender var "Raw Rustic Junction". En trend med industriell inspiration, plåt, rostigt, slitet. Tankarna går lätt till Containers i någon hamn någonstans som ofta både har olika färger men också ett rejält slitet utseende. Orange och rött tillsammans med dova gråblå toner är de dominerande färgerna i denna trend. Hemma i exempelvis köket skulle man kunna tänka sig att cement med råa slitna ytor skulle kunna vara ett sätt att få Raw Junction stil hemma. Det är också stort fokus på bas och funktion i köket. Inget överdådigt lull-lull utan funktionella redskap som används i det dagliga hushållsarbetet. Även det riktigt mörka, högblanka kaklet som en motvikt till det råa, blir stort i höst och vinter. Det grova och ruggiga följer med till övriga huset också och en liten detalj är de extremt grovstickade plädarna, filtarna och överkasten som syns väldigt mycket just nu.

Höstens trender Dark Fragance

Den sista av de fyra delarna i höstens trender heter "Dark Fragrance" och är den av trenderna som har ett lite lyxigare uttryck. Det är mycket glitter, koppar och krom. Mycket blanka tyger och mixer mellan blankt och matt. Mycket starka färger, sammet och färgat glas. Man ser också mycket plastprodukter med metallisk look. Det kan vara exempelvis tvålpumpar med guld eller kopparutseende. Det skall vara stora tunga bord i köket tillsammans med ett enkelt basporslin. I sovrummen ser man allt mer herr- och dambetjänter igen och vips har en gammal, praktisk detalj kommit tillbaka. Även marmor kommer stort, både den naturliga färgen med också infärgad marmor i flera kryddiga toner.

Vill du se mer av trenderna inom ett visst område, exempelvis kök, sovrum eller kanske trädgård så kan du kika in på de olika undersidorna här på Portalen, för att komma till de mer specifika artiklarna om höstens trender. Lycka till med din höst-förvandling av hemmet och även om du lockas att pröva lite av varje som vi nämnt här i texten så tänk alltid på att välja ETT tema och håll sedan tråden rakt igenom rummet/övervåningen eller hela huset.

Redaktionen tipsar

Med inbyggda vitvaror i köket skapar du extra plats och en stilren känsla.  Idag finns de flesta vitvaror som inbyggnadsprodukter och du...
Den som går i kakeltankar idag skall snart upptäcka att det finns obegränsat med, mer eller mindre, iögonfallande varianter att välja bland...
När Eriksgården förnyade sin hotellrestaurang tog man hjälp av  en duktig, lokal producent i Funäsdalen. Ett lyckat samarbete mellan...

Annonser

Utvalda varumärken

Nya CM5 kaffemaskiner från Miele. Nya färger, ny design.
Bygg upp ditt kök runt Stala Kitchen worktops och diskhoar.
Turkos tekanna i gjutjärn med svart handtag och en anpassad tesil.
Thermex Wasteminator